august 8, 2019

Reguli Internationale ale crescatorilor, stabilite la Monaco (1934)

COUTUME INTERNATIONALE D’ELEVAGE

{(abrogat de REGULAMENTUL INTERNATIONAL DE CRESTERE FCI din octombrie 2003, aflat pe site-ul A.Ch.R.)}

Regulile internationale ale crescatorilor au fost adoptate in cursul sedintei de inchidere a celui de-al doilea Congres Chinologic Mondial de catre delegatii organizatiilor canine diriginte a 18 natiuni. Congresul a fost organizat de Federatia Chinologica Internationala la Monaco, in martie 1934

Aceste reguli, care constituie o adevarata codificare internationala a drepturilor si obligatiilor reciproce ale proprietarilor, se inpun atentiei chinofililor si trebuie respectate de tori si peste tot.

FCI sfatuieste crescatorii proprietari de caini si catele sa mentioneze pe pedigree, pe certificatele de monta, pe hartia de corespondenta si la anunturile pentru caini reproducatori formula urmatoare:

“Crescatoria se conformeaza regulilor internationale de la Monaco” sau, mai simplu : “Cutumei de la Monaco” – “Coutume de Monaco”.

ART 1. – Cateaua se transporta pe riscul proprietarului. Proprietarul cainelui trebuie sa ingrijeasca cateaua tot timpul cat sta la el, ca si pe cainii lui personali.

ART 2. – Cheltuielile de drum, dus si intors, sunt suportate de proprietarul catelei.

ART 3. – Tot astfel de cheltuieli extraordinarepe care proprietarul cainelui s-ar vedea nevoit sa le faca pentru catea, cum ar fi: cheltuieli pentru ingrijiri medicale, sedere prea lunga dupa imperechere, cheltuieli de ambalaj, etc.

ART 4. – Fara consimtamantul formal al proprietarului catelei, un caine reproducator nu poate fi inlocuit cu altul, decat cel convenit.

Art 5. – In caz ca se intampla o imperechere cu un alt caine decat cel convenit, fie inainte, fie dupa imperechere cu cel hotarat, proprietarul cainelui are toate obligatiile uzuale si nici un drept. Nu este constrans la alte obligatii speciale prin faptul imperecherii neprevazute, decat sa dea inapoi banii primiti pentru monta sis a plateasca transportul catelei. Totusi, daca imperecherea neprevazuta are loc inainte de serviciul reproducatorului convenit, o imperechere cu acest reproducator se poate face, cu autorizarea formala a proprietarului catelei. In acest caz, drepturile si inadatoririle partilor sunt aceleasi ca de obicei. Imperecherea a doua va fi intarziata, pe cat posibil, cu doua zile.

ART 6. – Cand cateaua a fost imperecheata cu diferiti reproducatori, certificatul de monta va mentiona aceasta, cu numele fiecaruia si datele montelor.

ART 7. – Imperecherea nu se va repeat decat daca exista conventie in acest sens.

ART 8. – In caz de deces al catelei pe timpul montei, proprietarul cainelui va face constatarea pe cheltuiala sa, daca este posibil de catre un medic veterinar: va preveni telegrafic proprietarul catelei pentru a intreba daca doreste sa se faca autopsia pe cheltuiala sa.

ART 9. – Cand pretul montei a fost socotit in bani, proprietarul reproducatorului nu va elibera certificatul de monta decat la primirea sumei cuvenite.

ART 10. – Daca proprietarul reproducatorului a consimtit sa se faca imperecherea fara a primi in prealabil pretul, ii este permis sa trimita cateaua contra ramburs, socotind suma pentru monta, cheltuieli de transport si eventuale cheltuieli extraordinare mentionate la articolul 3.

ART 11. – Cand pentru alt motiv decat imperecherea neprevazuta, cateaua nu a putut fi imperecheata cu cainele hotarat, proprietarul cainelui nu are drepturi, decat eventual, la cheltuieli de transport si cheltuieli extraordinare prevazute la articolul 3

ART 12. – Daca, dupa imperechere, cateaua nu ramane plina, proprietarul reproducatorului isi pastreaza toate drepturile si suma cuvenita.

ART 13. – Totusi, proprietarul catelei, sau cel care are drepturi asupra ei, poate obtine pentru aceeasi catea monta cu acelasi reproducator, ;a prima sau a doua epoca, dupa alegerea lui, fara a plati a doua oara pretul montei. Daca si a doua imperechere ramane fara rezultat, dreptul nu se mai reinoieste. Tot astfel inceteaz dreptul de reinoie a montei prin moartea catelei si moartea sau incapacitatea reproducatorului.

ART 14. – Daca intre timp proprietarul reproducatorului il vinde sau il cedeaza, trebuie sa impuna noului proprietar obligatiunile articolului precedent. El nu poate insa garanta ca vor fi executate: trebuie numai sa se poata justifica ca a impus clauza. Daca a neglijat sa impuna aceasta clauza si noul proprietar nu vrea sa faca imperecherea gratuit, fostul proprietar trebuie sa restituie pretul montei primit de el.

ART 15. – In caz ca reproducatoul se vinde sau isi schimba domiciliul, necesitand pentru o noua monta o deplasare intr-o alta tara sau la o distanta mai mare de 100 Km, decat cea care a existat inainte intre resedintele celor doi proprietari in momentul primei monte, proprietarul catelei poate, renuntand la a doua monta, sa obtina de la proprietarul reproducatorului jumatate din suma platita pentru monta.

ART 16. – Cand conditiile de plata ale montei nu au fost stabilite, sau plata se face dandu-se un pui, proprietarul reproducatorului are dreptul sa-si aleaga din tot cuibul un catel, intr a 42-a si a 49-a zi de la nastere, sau chiar mai curand. In caz de neintelegere intre proprietari, aceasta intelegere se poate amana pana la cel mult a 60-a zi de la nastere.

ART 17. – Daca a murit cateaua inainte de a naste, daca a ramas sterila, daca toti puii sunt morti im momentul cand trebuie facuta alegerea, ambii proprietari isi pierd toate drepturile.

ART 18. – In primele cinci zile dupa nastere, proprietarul catelei trebuie sa faca cunoscut proprietarului cainelui numarul puilor, sexul si, cand rasa o permite, si culoarea lor, precum si eventualele decese survenite. Proprietarul reproducatorului rebuie sa trimita certificatul de monta, care va servi la pedigree-ul puilor.

ART 19. – Daca se naste un singur pui, daca un singur pui este in viata la data alegerii, acesta va apartine proprietarului cainelui. Proprietarul catelei va putea insa opri singurul pui nascut sau ramas in viata, platind pretul usual al montei,; daca acest pret nu este stability, se va recurge la arbitru.

ART 20. – Proprietarul catelei trebuie sa dea puilor toate ingrijirile unui crescator constiincios. Cand standardul pretinde taierea cozii, aceasta operatie trebuie facuta intregului cuib de catre un specialist si la o data astfel aleasa pentru ca in a 42-a zi plaga sa fie cicatrizata. Tot astfel trebuie taiata a 5-a unghie la membrele anterioare sau posterioare, cand acest lucru a fost convenit intre proprietari.

ART 21. – Proprietarul cainelui nu are de facut nici o cheltuiala pana in a 49-a zi.

ART 22. – Daca proprietarul cainelui, fiind anuntat prin doua scrisori recomandate pana in a 49-a zi, nu s-a prezentat spre alegere pana in ziua a 56-a, proprietarul catelei poate angaja un medic veterinar sau o persoana competenta pentru a face alegerea puiului. Spezele acestea vor fi suportate de proprietarul cainelui. Catelul astfel ales poate fi trimis, contra ramburs (cheltuieli de impachetare, de transport, de alegere, etc.) incepand de la a 49-a zi.

ART 23. – In tarile unde inscrierea in Cartea de Origine se face cuibul intreg, proprietarul catelei trebuie sa inscribe cuibul pe cheltuiala lui si, in termenul stability, sa dea gratuit pegigree-ul catelului ales de proprietarul reproducatorului.

ART 24. – In tarile cu alte regulamente, sau in cazul in care puiul nu este apt de a fi inscris in Cartea de Origine, proprietarul catelei va da puiului ales un pedigee complet, care va mentiona ascendenta pana la bunici. Daca ulterior, cainele sau cateaua (unul din parinti) indeplinesc conditiile cerute pentru a putea fi inscrisi in Cartea de Origine si daca inscrierea lor  poate face posibila inscrierea puilor in Cartea de Origine, proprietarul cainelui sau al catelei are obligatia de a indeplini formatiunile necesare, daca acest lucru ii este cerut de proprietarul puiului.

ART 25. – Daca cateaua este vanduta inainte de a naste, sau daca cuibul este vandut inainte de data hotarata pentru alegere, vanzatorul trebuie sa impuna conditiile de mai sus cumparatorului. Vanzatorul nu garanteaza ca cumparatorul va respecta aceste obligatii ; va trebui numai sa poata face dovada ca a impus conditiile de mai sus celui care a cumparat cuibul.

ART 26. – Daca cel care vinde a neglijat sa impuna aceste obligatii si daca din aceasta cauza cumparatorul nu permite sa se aleaga un pui gratuit, proprietarul cainelui are dreptul, spre compensare, la indoitul pretului unei monte, apreciata dupa un caine cu aceeasi valoare reproducatoare ca a lui.

ART 27. – In cazul in care proprietarul catelei se muta intr-o localitate cu 100 km mai departe decat distanta existenta intre resedintele lor din timpul montei, sau vinde cateaua, etc., sau se muta intr-o alta tara, proprietarul cainelui poate cere sa I se plateasca monta cu pretul obisnuit sau fixat de arbitru.

ART 28. – Cand pretul monteti se face  si prin plata in numerar si prin luarea unui pui, proprietarul reproducatorului va avea drept la alegere dupa ce proprietarul catelei va fi ales. In acest caz, regulile regulile de mai sus trebuie observate, pe de o parte si la primire, pe de alta parte, tinand seama de urmatoarele: Certificatul de monta nu se elibereaza decat dup ace s-a primit pretul montei si instiintarea de nastere a puilor.

  1. Daca cateaua a murit inainte de nastere;
  2. Daca toti puii sunt morti la data cand trebuie sa se faca alegerea;
  3. Daca cateaua imperecheata a ramas sterile;
  4. Daca a nascut un singur pui;
  5. Daca a ramas in viata un singur pui;

Proprietarul cainelui isi pastreaza dreptul unic si definitiv la o suma fixate, fara a reinoi monta.

ART 29. – Regulile fixate prin aceste articole nu se aplica in caz de imperecheri neprevazute, fara o intelegere prealabila intre proprietari, sau fara instiintarea lor.