Refuzul alimentelor oferite de o persoana straina sau gasite pe teren

Chiar de la inceputul achizitionarii unui caine, el trebuie sa fie deprins sa primeasca hrana de la stapanul sau. Dupa ce cainele s-a obisnuit sa primeasca hrana numai de la stapan, se trece la exercitiul in care acesta s-a obisnuit sa refuze hrana provenita de la o persoana straina. In acest sens, se leaga cainele de un tarus, iar stapanul ramane in apropierea lui. Acest exercitiu trebuie sa se execute la 3-4 ore dup ace cainele a primit hrana, sau eventual inaintea mesei. O persoana instruita in aest sens si necunoscuta e caine, apare dupa un copac sau o tufa unde s-a ascuns, se apropie la 4-5 m de caine, strigandu-l pe nume, ii arata o bucata de carne pe care o tine in mana, indemnandu-l sa manance. In cazul in care cainele se indreapta catre persoana straina pentru a lua carnea, stapanul intervine cu comanda “PRINDE”. Daca acesta este tentat mai tare de oferta, in loc sa fie agresiv, atunci stapanul ii da comanda “NU” si trage puternic de lesa. In acest timp, persoana straina dispare, stapanul dezleaga cainele si il recompenseaza cu o bucata de carne asemanatoare cu cea oferita de strain.

                In situatia in care cainele nu poate fi oprit prin comanda “NU”, va fi lovit de catre persoana straina peste bot cu o nuia pregatita din timp in momentul in care incearca sap una gura pe carne. Singura data cand suntem de acord cu pedepsirea chiar brutala a cainelui este doar in acest caz, avand in vedere posibilitatea de otravire a companionului nostrum. Din acest considerent este absolut obligatorie deprinderea corespunzatoare a acestui exercitiu. In continuare, se poate complica exercitiul, in sensul ca oferirea de alimente nu se mai face in prezenta stapanului. Cainele este legat, dupa care proprietarul se ascunde intr-un loc unde nu poate fi observant de caine, dar de unde-l poate urmari permanent. Persoana straina apare, il striga pe nume si ii arunca cateva bucati de carne, dupa care pleaca. In cazul in care cainele are intentia de a manca se intrevine cu comanda “NU”, iar daca nu se manifesta interes, il dezleaga si-l recompenseaza. Daca exemplarul este foarte lacom si nu poate fi oprit, se poate utiliza si metoda in care persoana straina ii ofera o chiftea cu multa sare si piper, sau alt condiment puternic.

                Ceva mai dificil este de a obisnui cainele sa refuze componentele sau resturile alimentare gasite in teren. In cazul acesta, se aseaza in teren un os care nu a fost perfect curatat de carne, fara insa a fi vazut de caine. Apoi se ia cainele legat la o sfoara lunga si se plimba in zona in care s-a montat exercitiul. In momentul in care s-a apropiat de os si se apleaca sa-l ia in gura, stapanul executa o smucitura puternica din sfoara, pronuntand comanda “NU”. Dup ace trece de os, este mangaiat si recompensate cu carne cruda sim ai apetisanta pentru el. Dup ace s-a desprins cu aceasta manifestare de refuz, se poate dezlega cainele si urmari cu atentie daca si-a insusit temeinic exercitiul, iar daca nu, se trece din nou la lesa si se reia.

 

Sursa : Schnauzerii, crestere, inmultire si dresaj

Autor : Ioan Bud si Aurel Muste